فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد جواد جعفری، نوالدین قراری، غلامرضا قربانی صفحه 7
    زمینه و هدف
    این مقاله مدیریت خطر فرآیند حمل و نقل ریلی یک تونل بلند را حین پیشروی بررسی می کند.
    روش کار
    آنالیز خطر با استفاده از روش تحلیل حالات شکست و پیامدها و براساس توصیه های QS9000 و SAE J1739 انجام شد. حالات بالقوه 8 شکست تعیین و اثرات هر شکست مشخص گردید. با استفاده از شدت پیامد هر شکست، علل بالقوه و احتمال وقوع آن، عدد اولویت خطر هر شکست محاسبه و با استفاده از اعداد خطر بدست آمده، کلیه مخاطرات رتبه بندی شدند. اثربخشی اقدامات پیشگیرانه توصیه شده نیز محاسبه و تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که کلیه شکست های مطالعه شده دارای بالاترین شدت پیامد یعنی 10 می باشند، لذا در گروه شکست های بحرانی دسته بندی شدند. سایش چرخ لکوموتیو و واگن ها، دارای بیشترین احتمال وقوع یعنی 6 و شکستگی طولی ریل دارای رتبه تشخیص 6 یعنی کمترین احتمال تشخیص در میان کلیه شکست های مطالعه شده هستند. در شرایط موجود، برهم خوردن تراز عرضی تراورس و خرابی ریل با عدد اولویت خطر 200 بالاترین خطر را دارند.
    نتیجه گیری
    اعمال کنترل های توصیه شده بطور قابل توجهی بر کاهش حوادث و توقف کار تاثیر دارد.
  • قاسم حسنی، امیرحسین محوی، سیمین ناصری، حسین عرب علی بیک، مسعود یونسیان، حامد قریبی صفحه 18
    زمینه و هدف
    یکی از مهمترین منابع آب های مصرفی در دنیا، آب های زیرزمینی می باشد. یکی از راه های جامع و متداول برای ارزیابی کیفیت آب، استفاده از اندیس های کیفی است. منطق فازی به عنوان یک روش مناسب از هوش مصنوعی جهت توسعه ی سیستم های پیچیده و نامشخص مانند اندیس های محیط زیستی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف اصلی این مطالعه ارائه یک شاخص جامع کیفی برای آب های زیرزمینی بر پایه ی منطق فازی براساس خصوصیات مختلف کیفی آب می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه از 24 پارامتر مختلف فیزیکوشیمیایی آب براساس تاثیرات آن بر روی کیفیت آب و همچنین مصرف کننده استفاده شده است. طراحی شاخص کیفی براساس سیستم استنتاج فازی و به روش ممدانی صورت گرفته است. بعد از طراحی، شاخص به وسیله ی داده های حاصل از آب قنات های یزد مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    شاخص کیفی ارائه شده در این مطالعه نسبت به شاخص NSF که از 9 پارامتر برای بیان کیفیت آب استفاده می کند، دارای نتایج سختگیرانه تری است. این اختلاف می تواند به دلیل تفاوت در تعداد پارامترها و رابطه ی درونی پارامترها بر یکدیگر باشد. در ارزیابی شاخص ارائه شده با داده های حاصل از قنات های یزد، خروجی سیستم کیفیت پایین آب را نشان می دهد که پایین تر از استاندارد لازم برای مصارف آشامیدنی می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که شاخص کیفی آب پیشنهاد شده توسط این مطالعه می تواند به عنوان ابزار جامعی برای نشان دادن کیفیت واقعی آب به ویژه در زمانی که با اهداف مصارف انسانی همراه باشد، مورد استفاده قرار گیرد.
  • جواد عدل، یاسر شکوهی*، حسین کاکویی صفحه 32
    زمینه و هدف

    جو ایمنی حاکم بر یک محیط کار حاصل ارزش ها، نگرش ها و منافع فردی و گروهی، صلاحیت ها و الگوهای رفتاری است که تعهد به مدیریت ایمنی و سلامت شغلی سازمان، شیوه مدیریت و اثربخشی آن را مشخص می کند. سیستم مدیریت ایمنی و سلامت شغلی یک سیستم استقراریافته در سازمان است که عملکرد خاصی در زمینه موضوعی خود دارد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین نتایج ارزیابی عملکرد سیستم مزبور با نتایج اندازه گیری جو ایمنی در یک صنعت بود.

    روش کار

    برای ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت ایمنی و سلامت شغلی، از استاندارد ممیزی سیستم مدیریت ایمنی و سلامت شغلی استرالیا (AS OHS Audit tool) استفاده شد. این ابزار دارای 5 بخش، 21 عنصر و 117 معیار است، که هر معیار در دامنه 0 تا 5 امتیازدهی می شود. جو ایمنی با استفاده از ابزار جو ایمنی دانشگاه لافبوروی انگلستان که 17 بعد را مد نظر قرار می دهد، اندازه گیری گردید.

    یافته ها

    از 21 عنصر سیستم مدیریت ایمنی و سلامت شغلی، هفت مورد فاقد حداقل امتیاز لازم (یعنی امتیاز 2) بودند. از 17 بعد مورد بررسی در جو ایمنی، 9 بعد حداقل امتیاز (امتیاز 6) را کسب نکردند. اما به طور کلی امتیازات جو ایمنی که دارای توزیع نرمال بود، در بعدهای مختلف با امتیازات حاصل از ارزیابی عملکرد سیستم مدیریت ایمنی و سلامت شغلی همخوانی داشتند.

    نتیجه گیری

    جو ایمنی حاکم بر صنعت کاملا متاثر از عملکرد سیستم مدیریت ایمنی و سلامت شغلی است و می تواند به عنوان شاخصی برای ارزیابی عملکرد سیستم مزبور در نظر گرفته شود.

  • سید باقر مرتضوی، نغیمه احمدی موسی آباد، سید غلامرضا موسوی صفحه 41
    زمینه و هدف
    به علت وجود فراوان آهن در پوسته زمین، این فلز به راحتی وارد منابع آب زیرزمینی می گردد. وجود آهن حتی در غلظت های کم، باعث مشکلات زیبایی شناختی و بهره برداری، مثل تولید رنگ، مزه فلزی و زنگ زدگی می شود. بنابراین حذف آن از آب آشامیدنی لازم می باشد. اغلب روش های متداول حذف آهن مشکلاتی مثل تولید زیاد لجن را به همراه دارند، بنابراین هدف از این مطالعه بررسی عملکرد تکنیک های جدیدی مثل نانوفیلتراسیون در حذف آهن از آب زیرزمینی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی بوده و در مقیاس آزمایشگاهی به منظور بررسی عملکرد نانوفیلتراسیون در حذف آهن محلول انجام شده است. غلظت آهن بین 5/0 تا 5/2 میلی گرم در لیتر و فشارهای مورد بررسی بین 2 تا 10 بار بود. برای ساختن غلظت های آهن از نمک FeCl2، 4H2O استفاده شد و برای اندازه گیری آهن دو ظرفیتی از روش فنانترولین استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که راندمان حذف آهن در غلظتmg/L 5/2 از 84/91% در فشار 2 بار به 95/92% در فشار 10 بار رسیده است و همچنین مشاهده شد که با افزایش فشار، فلاکس عبوری و متعاقبا راندمان حذف افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان می دهد که عملکرد نانوفیلتراسیون در حذف آهن از آب زیرزمینی تحت تاثیر فشار و فلاکس عبوری قرار می گیرد و همچنین این روش دارای راندمان بالایی در حذف این یون از آب زیرزمینی می باشد.
  • معصومه رشیدی، محمدحسین رامشت، جواد خوشحال دستجردی صفحه 49
    زمینه و هدف
    استان اردبیل در شمال غربی کشور ایران واقع می باشد و از نظر طبیعی دارای پتانسیل های با ارزشی است. چشمه های آب معدنی و گرم که به عنوان یکی از شگفتی های خلقت از گذشته های دور برای درمان بیماری ها استفاده می شده اند، جایگاه خاصی را در استان اردبیل به منظور توریسم درمانی برای گردشگران دارا هستند.
    روش کار
    در این پژوهش، پس از گردآوری اطلاعات، وضعیت 14مورد از چشمه های آب معدنی و آب گرم استان اردبیل تحلیل گردیده است، که با در نظر گرفتن 14 چشمه و شاخص های درمانی آن ها و بررسی آمار سه ساله اخیر بیماری های شایع کشور، سطح بندی انجام شده است.
    یافته ها
    با رتبه بندی خواص درمانی چشمه های منتخب استان اردبیل بر اساس خواص درمانی منطبق بر بیماری های شایع در کشور، نتایج قابل توجهی بدست آمد که حاکی از این است که برخی از چشمه های آب گرم و معدنی استان اردبیل با توجه به کیفیت آن ها، برای درمان برخی از امراض بسیار مفیدند، که به ترتیب چشمه آبگرم پنج خواهر (بش باجیلار) از نقطه نظر خواص درمانی در شایع ترین بیماری، که بیماری های قلبی عروقی هستند رتبه اول، چشمه آبگرم قهوه خانه همت در رتبه دوم، چشمه دیپ سیز گل در رتبه سوم، چشمه ایستی سو (ایلانجیق)، چشمه معدنی)ویلا درق(، چشمه هفت بلوک (اهندار)، چشمه آبگرم قهوه خانه ممتاز، چشمه قینرجه، چشمه سقزچی رتبه چهارم، چشمه بوشلی (برجلو)، چشمه قره شیران (حمام) رتبه پنجم، چشمه بیله دره رتبه ششم و چشمه آبگرم آب چشم (گوزسوئی) در رتبه هفتم خواص درمانی قرار می گیرند.
    نتیجه گیری
    استان اردبیل به واسطه شرایط خاص جغرافیایی می تواند بعنوان یکی از قطب های مهم گردشگری سلامت در بین کشورهای دنیا مطرح گردد، چرا که برخورداری از مواهب طبیعی نظیر چشمه های آب گرم و معدنی می تواند بهترین راه درمان بسیاری از بیماری ها باشد.
  • عقیل حبیبی، مریم نمادی وثوقی، صادق حبیبی، مریم محمدی صفحه 58
    زمینه و هدف
    سالمندی مرحله ای از تکامل انسان می باشد که در این مرحله باید به توقعات و انتظارات سالمندان برای افزایش سطح سلامت و ارتقاء کیفیت زندگی آنان اهمیت داده شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین کیفیت زندگی و شیوع بیماری های مزمن در سالمندان انجام گرفته است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی، از نوع مقطعی بود که بر روی 200 نفر از سالمندان شهر خلخال که از نظر ذهنی هوشیار بودند انجام گرفت. روش نمونه گیری از نوع خوشه ایبوده و از ابزار پژوهش شامل گونه فارسی پرسش نامه The Short Form Health Survey (SF-36) استفاده شد. همچنین اطلاعات مربوط به بیماری های مزمن از طریق مصاحبه گردآوری شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی، آزمون تی تست وANOVA استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد میانگین کل کیفیت زندگی در نمونه های مورد مطالعه 43/57 (انحراف معیار 80/22 و محدوده صفر تا 100) بود و با متغیرهای جنس، سطح تحصیلات، وضعیت اقتصادی و وضعیت سلامت فعلی ارتباط معنی دار آماری داشت (05/0> p). همچنین نتایج نشان داد 82 درصد از نمونه ها حداقل از یک بیماری مزمن رنج می بردند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که عوامل مختلفی کیفیت زندگی سالمندان را تحت تاثیر قرار می دهند و اکثر آن ها حداقل به یک بیماری مزمن مبتلا هستند. لذا باید در برنامه ریزی هایی که جهت افزایش مشارکت اجتماعی، بهبود خدمات پزشکی و بهداشتی در سالمندان انجام می گیرد، اهمیت ویژه ای به این عوامل داده شود.
  • عبدالله غلامی، حمیدرضا صابری، اصغر قهری، داود اسکندری صفحه 67
    زمینه و هدف
    کارگران کوره های آجرپزی در تماس با گرد و غبار می باشند و این گرد و غبار می تواند بر روی سیستم تنفسی آنها تاثیرگذار باشد. این مطالعه با هدف بررسی شکایات تنفسی و شاخص های اسپیرومتری در تعدادی از کارگران شاغل در کوره های آجرپزی انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مورد شاهدی در 51 کارگر شاغل در چند کوره آجرپزی به عنوان مورد و 56 کارگر صنایع غذایی به عنوان گروه شاهد انجام گرفت. در این مطالعه از پرسش نامه علایم تنفسی برای ارزیابی مشکلات تنفسی و از اسپیرومتری به عنوان یکی از روش های استاندارد برای بررسی عملکرد ریه استفاده شد.
    یافته ها
    شکایت های تنفسی در گروه مورد، به طور معنی دار بیشتر از گروه شاهد بود. همچنین سایر شاخص های اسپیرومتری مورد مطالعه به جز FEV1/FVC به طور معنی دار کمتر از گروه شاهد بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که مواجهه با گرد و غبار می تواند منجر به افزایش شکایات تنفسی و نیز اختلالات اسپیرومتری در کارگران شاغل در کوره های آجرپزی گردد.
  • محمد ماذنی، یوسف حمیدزاده اربابی، علی نعمتی، مهرناز مشعوفی، رضا مهدوی صفحه 74
    زمینه و هدف
    بسیاری از بیماری های دوره بزرگسالی ریشه در تغذیه زمان کودکی دارند و بخش عمده ای از الگوها و عادات غذائی انسان ها در کودکی شکل می گیرد. بکارگیری راهکارهایی مانند آموزش بهداشت برای بهبود الگوی تغذیه ای و ارتقای سطح سلامت مادران در صدر اولویت های بهداشت تغذیه ای قرار دارد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر روش های آموزش کارکنان بهداشت بر آگاهی مادران از تغذیه شیرخوار و تغییرات آنتروپومتریک شیرخواران آنان انتخاب و اجرا گردید.
    روش کار
    این طرح یک مطالعه شبه تجربی بود. در این طرح، تاثیر آموزش حضوری و غیرحضوری مورد بررسی قرار گرفت. جامعه پژوهشی ما مادران دارای شیرخوار زیر 6 ماه بود. در این مطالعه، تعداد 303 نفر از 16 مرکز بهداشتی بصورت تصادفی ساده بعنوان نمونه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها یک پرسش نامه معلم ساخته بود. یافته های این تحقیق در نرم افزار SPSS و با آمار توصیفی- تحلیلی آنالیز گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین سن مادران 8/5 ±9/26 بود، حدود 10% مادران شاغل بوده و 75% فقط از شیرخودشان برای تغذیه نوزاد استفاده می کردند. اختلاف معنی داری بین سطح دانش تغذیه مادران در مورد تغذیه کودکان قبل و بعد از آموزش تغذیه مشاهده شد (05/0p<). بین روش های آموزش و سطح آگاهی بعد از آموزش تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0p<). اختلاف آماری معنی داری بین قد و وزن قبل و بعد از آموزش مشاهده گردید (05/0p<).
    نتیجه گیری
    هر چند آموزش حضوری کارکنان از آموزش غیر حضوری موثرتر بود، ولی هر دو روش در افزایش آگاهی مادران و تغییرات آنتروپومتریک کودکان موثر بودند. لذا باید انواع آموزش ها ارائه گردد تا آگاهی و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت مادران افزایش یابد. اما بایستی به آموزش چهره به چهره با انگیزه و آمادگی قبلی کارکنان، بیشتر توجه شود.
|
  • Jafari M.J., Gharari N., Ghorbani G.R Page 7
    Background and Objectives
    This paper presents risk management of a rolling stock process during the excavation of a long tunnel.
    Methods
    Risk analysis with was conducted by MFMEA method using QS9000 and SAE.J1739 recommendations. Eight failure modes were postulated and the effects of each failure were determined. Potential reason and probability of failure and risk priority number of each failure were calculated using their severity rates. All the hazards were ranked based on their risk numbers. Effectiveness of recommended preventive measures was determined.
    Results
    The results revealed that all studied failures have the highest severity rate of 10, being ranked as critical. Wheel abrasion had the highest likelihood of 6, and the longitudinal breakage of rail had the lowest detection rate of 6. The lateral leveling held the highest risk priority number of 200.
    Conclusion
    It was concluded that the risk management has a significant influence on reducing accidents at workplaces such as tunneling.
    Keywords: Tunneling, Risk, Rolling stock
  • Hassani Gh, Mahvi A.H., Nasseri S., Arabalibeik H., Yunesian M., Gharibi H Page 18
    Background and Objectives
    Ground water is one of the important water resources. Quality indices are amongst the comprehensive and routine methods to evaluate water quality. Fuzzy Logic, as an appropriate method, applies artificial intelligence to develop complex and unknown systems e.g. environmental indices. This study aimed to provide a comprehensive index based on fuzzy logic and qualitative properties of ground water.
    Methods
    Considering their effects on water quality and human health, 24 physico- chemical parameters were used for this study. Qualitative index was designed based on Mamdani inference system and tested using the data obtained from aqueducts located within Yazd city.
    Results
    Fuzzy groundwater quality index provides more strict outputs than the NSF which uses nine parameters to present water quality. The differences observed might be due to differences in the number and interrelationships between parameters used for each index. Assessment of Yazd’s aqueducts water quality using Fuzzy index indicated that ground water quality is lower than the standard values set for drinking purposes.
    Conclusion
    According to the results obtained, the proposed index can be used as a comprehensive tool to present actual water quality, especially for drinking purposes.
    Keywords: Water quality, Fuzzy inference, Yazd's aqueducts, Environmental index
  • Hassani Gh, Mahvi A.H., Nasseri S., Arabalibeik H., Yunesian M., Gharibi H Page 32
    Background And Objectives

    Safety climate in a workplace is the results of the values, attitudes, and individual and group interests, competencies and patterns of behavior which determines the commitment to occupational safety and health management in an organization, management practices and its effectiveness. Occupational safety and health management system (OSHMS) is an established system in an organization which has specific function in its subject. This study investigated the relationship between performance evaluations of this system and the results of measuring safety climate in an industry.

    Methods

    The Australian OSHMS audit standard (AS OHS Audit tool) was used for OSHMS performance evaluation. It has 5 sections, 21 elements and 117 criteria; each criterion gets score in the range between zero and 5 points. Safety climate was measured by Loughborough University Safety Climate Toolkit in which 17 dimensions are considered.

    Results

    7 out of 21 elements of OSHMS, did not get minimum score (i.e. score 2) required. Of 17 dimentions considered in safety climate, 9 dimentions did not obtain the minimum required score (i.e. score 6). But, in total the safety climate scores which had normal distribution, were consistent in different dimensions with the OSHMS performance evaluation points.

    Conclusion

    The safety climate in this industry is highly influenced by the performance of OSHMS and can be considered as an indicator of the performance evaluation of this system.

    Keywords: Safety climate, Petrochemical industry, Occupational Safety, Health Management System, Australian OSHMS Audit tool
  • Hassani Gh, Mahvi A.H., Nasseri S., Arabalibeik H., Yunesian M., Gharibi H Page 41
    Backgrounds &
    Objectives
    Iron easily enters to ground water resources due to its abundance in the earth crust. Presence of iron, even at low concentrations, causes aesthetic and operational problems such as color, taste, and staining; making it necessary to remove from drinking water. Most of the conventional methods to remove iron produce high quantities of sludge. This research surveys utility of new techniques such as nanofiltration to remove iron from ground water.
    Methods
    This descriptive study conducted to investigate utility of nanofiltration on removal of dissolved iron in laboratory scale. Iron concentration and operational pressure were 0.5-2.5 mg/L and 2-10 bar, respectively. FeCl2.4H2O was used to obtain different iron solutions and iron measurement done by phenantroline method.
    Results
    At iron concentration of 2.5 mg/L, increasing operational pressure from 2 to 10 bar increased removal efficiency from 91.84% to 92.95%. Increasing operational pressure increases flux and consequently the removal efficiency.
    Conclusion
    Findings indicate that nanofiltration performance on iron removal from ground water is affected by operational pressure and flux. This method has high efficiency to remove iron from ground water.
    Keywords: Nanofiltration, Groundwater, Dissolved iron
  • Rashidi M., Rameshat M., Safe A., Khoshhal Dastjerdi J Page 49
    Background and Objectives
    Ardabil province is located in northwest of Iran and has valuable natural potential. Mineral and hot springs, as wonders of creation, that have already been used for treatment purposes for a long time, pose special importance in terms of medical tourism in Ardebil province.
    Methods
    Status of 14 mineral hot springs of Ardebil province was analyzed following data collection. Ranking was done based on theraputic indices of 14 selected springs and past three years statistics for most prevalent diseases in the country.
    Results
    Ranking of selected springs based on their therapeutic properties according to common diseases in the country gave significant results. The results suggest that some of the hot springs and mineral springs of Ardebil province are very useful for treatment of some diseases. Based on their therapeutic properties for treatment of cadiovascular disease, Besh Bajylar, Ghahvekhane e Hemat hot springs, Dypgol, “Aylanjyq, Vyladareh, Ahandar, Ghave Khane e Momtaz, Qynerjeh, and Saqezchy”, “Borjloo and Ghare Sheeran”, Biledaragh, and Guzsooyi were ranked as first to seventh priority, respectively.
    Conclusion
    Ardebil province due to special geographical conditions can be one of the important centers for health tourism within the other countries, since presence of natural riches including hot springs may be the best method to treat many diseases.
    Keywords: Ardabil, Health tourism, Spring, therapeutic properties, Diseases
  • Rashidi M., Rameshat M., Safe A., Khoshhal Dastjerdi J Page 58
    Background and Objectives
    Elderly is a stage of human growth and development. In order to improve elderly Quality of life, more attention should be paid on their expectation and needs at this stage. The purpose of this study was to determine Quality of Life and prevalence of chronic illness in elderly people.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 200 participants who were cognitively intact. Cluster sampling method was used to select samples and data were collect using Farsi version of Short Form Health Survey (SF36) questionnaire. The data on chronic disease were gathered through interview. Descriptive statistics, t-test, and ANOVA were used for data analysis.
    Results
    Average score for QoL was 57.43±22.80 (ranging from 0 to100). QoL statistically correlated with gender, educational levels, economic status, and health status (p<0.05). The result of study revealed that 82% of participants suffer at least from one chronic disease.
    Conclusion
    This study showed that different factors affect QoL of elderly people and the majority of them suffer at least from one chronic illness. Therefore, any planning to increase social contribution of elderly population and improve medical and health services; special attention should be paid on these factors.
    Keywords: Elderly, Quality of life, Chronic illness
  • Gholamie A., Saberi Hr, Ghahri A., Eskandari D Page 67
    Background and Objective
    Fire brick workers expose to dust that may affect their respiratory system. This study conducted to evaluate respiratory complaints and Spirometric parameters in a number of Fire Brick workers.
    Methods
    This case-control study was conducted on 51 fire brick workers as a case group and 56 workers of food industries as a control group. Respiratory Symptoms Questionnaire and spirometry, as a standard method, were applied to evaluate respiratory problems and lung functions, respectively.
    Results
    Respiratory complaints in case group were significantly higher than the controls. All the spirometric parameters, except FEV1/FVC, in cases were also significantly lower than that of control group (p <0.05).
    Conclusion
    This study shows that exposure to dust may lead to increased respiratory symptoms and spirometry abnormalities in fire brick workers.
    Keywords: Fire Brick Workers, Dust, Spirometry
  • Mazani M., Hamidzadeh Arbabi Y., Nemati A., Mashoufi M., Mahdavi R Page 74
    Background and Objectives
    Many adulthood diseases originate from childhood nutrition and the most of human food patterns and habits are formed in childhood. To improve nutritional pattern and promote mother's health, implementing strategies e.g. health education are on the top of nutrition health priority. The aim of this study was comparing the effectiveness of different teaching methods of health workers on knowledge of mothers about infant’s nutrition and changes in their anthropometric pattern.
    Methods
    This quasi-experimental study evaluated effectiveness of attendance and non attendance training methods. The study population included mothers’ of breast-fed children less than 6 years of age. In this study, 303 subjects were selected using random sampling method from 16 urban health centers. Data were collected by a standard questionnaire and analyzed by descriptive and analytical statistics using SPSS software.
    Results
    Average age of subjects was 26.9±5.8 years, about 10% of mothers were employed and 75% of mothers exclusively breast-feed their infants. Statistically significant differences were observed in nutritional knowledge of mothers on children’s diet before and after training (p<0.05). However, there has been no significant difference on subjects’ knowledge between different training methods. Both height and weight of before training significantly differ from those of after training (p<0.05).
    Conclusion
    Although both methods improved mothers’ knowledge and infants’ anthropometrical indices, however, attendance education of staffs was more effective than non attendance method. Therefore, we recommend both attendance and non attendance methods to improve knowledge and enhance health promoting behaviors.
    Keywords: Educational methods, Health workers, Breast feeding mothers, Infants, Ardabil